top of page

Dolina Douro i jej smaki

aga1498

Portugalia - dolina Douro. Znalazłam małą, nieprzemysłową winnicę Quinta do Monte Travesso założoną w 1896 roku i produkującą zaledwie  50 tys butelek rocznie. Mimo, ze to region Porto właściciele z powodu ograniczonych możliwości produkcyjnych świadomie podjęli decyzję o nieprodukowaniu tego wina. Maja natomiast rożne białe wina fermentujące w otwartych kadziach, mają dwie odmiany rose o lekkim truskawkowym posmaku i całą serię czerwonych, ciężkich, taninowych win ze swoim legendarnym Judith na czele. Wina czerwone produkowane sa metodą tradycyjną bez uzycia prasy mechanicznej a udeptywane kilka razy na dobę stopami. To konkretne wino - Judith-produkowane jest tylko w szczególnie dobrych latach i w dość ograniczonej ilości. Swoja nazwę zawdzięcza Judith de Barros Caupers de Sousa Nápoles - matriarchmini rodu Napoles i wielbicielce doliny Douro. Kupiliśmy jedną butelkę na specjalną okazję, która będzie miała miejsce 11 marca przyszłego roku - naszą 10tą rocznicę ślubu❣️

Zwiedziliśmy wszystkie zakamarki i poznaliśmy miejsca kolejnych etapów produkcji



Próbowaliśmy win i zrobiliśmy zakupy wina i oliwy.



I połaziliśmy po winnicy i wieczorem i rano , testowaliśmy różne winogrona prosto z krzaka.



Ale wyjechać z Portugalii bez Porto?!?!?! I to będąc w dolinie Duoro, która jest jedynym certyfikowanym miejscem wytwarzania tego wina? Nie godzi się! Znaleźliśmy więc i winnicę produkującą głównie Moscatel  i trochę Porto -Adega Cooperativa de Favaios

Nie znam sie na winach Porto zupełnie, ale teraz już wiem, że:

  • Wino porto może być białe, rose i czerwone ( myślałam ze tylko czerwone)

  • Fermentacja wina przerywana jest dodatkiem wysokoprocentowego 70-80% alkoholu - wg legendy pozwalało to bez strat ( bez psucia po drodze) na przewóz wina drogą morską do Anglii w czasie kiedy Anglia była odcięta z racji prowadzonej wojny, od win francuskich. Fermentacja jest krótka i intensywna, a jej zatrzymanie powoduje, ze nieprzefermentowany cukier pozostaje w winie

  • Vinhio do Porto Tawny to najważniejszy gatunek porto, który zawsze jest kupażem  kilku roczników, którego oksydację zawsze przeprowadza sie w dębowych  kadziach i które zawsze leżakuje w dębowych beczkach. Występuje w 4 kategoraich

  • Porto Tawny to najniższe jakościowo wino przechowywane w beczkach 3 lata

  • Tawny Reserva - przechowywane w beczkach minimum 7 lat

  • Tawny ze wskazaniem czasu przechowywania - jak Tawny 10 czy Tawny 20

  • Tawny Colheita - ze wskazaniem daty zbioru

  • Vinhio do Porto Ruby, które po okresie kupażowania w kadziach lub zbiornikach z inoxu (3-6 lat)  leżakowane jest w butelkach - nie ma więc kontaktu z beczką, uchodzi za ‚podlejszy’ gatunek, ale też smaczny

Moscatel jakoś za bardzo nam nie zasmakował, za słodki. Spróbowaliśmy później kilku fantazji na jego temat : moscatel z piwem, moscatel z tonikiem…. Nie zachwyciły nas.


Za to widoki na całą winną dolinę…. zachwyca

Ciekawostka- dolina Douro jest po Tokaju na Węgrzech, Chianti w Toskani, trzecim najstarszym ustanowionym rejonem winiarskim w Europie, ha!






18 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Plaże Portugalii

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page